Grunden för min libertarianism

Anledningen till att jag är libertarian är mycket enkel. Anledningen är inte att ett fritt samhälle skulle vara bättre, att människor skulle vara lyckligare och rikare, utan att ett fritt samhälle enligt den libertarianska definitionen är det enda rätta. Vi människor har sen urminnes tider haft vissa regler för mänsklig samvaro (regler som förvisso kanske brutits mer än följts), regler som bland annat återfinns i de flesta religiösa skrifter och som har utvecklats av ett antal filosofer och tänkare (Robert Nozick, Murray Rothbard, Hans Hoppe m. fl.). Dessa regler kan sammanfattas som att ingen har rätt att initiera aggression och våld mot någon annan. Du har inte rätt att misshandla eller mörda andra, du har inte rätt att stjäla från andra, du har inte rätt att med hot om våld tvinga andra till något.

Som libertarian anser man att ingen har rätt att göra något av detta, inklusive de som kallar sig för staten. Bara för att du sätter på dig en polisuniform har du inte rätt att kränka andras rättigheter, bara för att du jobbar för kronofogden har du inte rätt att stjäla andras egendom. Allt staten gör baserar sig nämligen på våld eller hot om våld. Vad händer om du inte betalar skatt? Kronofogden kommer och tar dina saker, med hjälp av polisens våld om så behövs. Det du egentligen säger när du menar att staten ska genomföra något är att detta något ska genomföras med hjälp av pistol och batong. Tänk efter, de flesta brukar efter ett tag inse att detta stämmer.

Du får ha vilka åsikter du vill om hur ett samhälle bör vara organiserat. Du kan tycka att det bör bestå av arbetarkooperativ eller religiösa sekter eller fri kapitalism eller vad som helst, men det får inte genomföras med våld. Svårare än så är det inte. En libertarian vill ha frivillighet i alla mänskliga utbyten, jag kan inte för mitt liv förstå varför inte alla vill ha det.

Kommentarer
Postat av: Ungsynvinkel

"En libertarian vill ha frivillighet i alla mänskliga utbyten, jag kan inte för mitt liv förstå varför inte alla vill ha det."En del anser väl att välfärden måste finansieras med stöld (skatt), annars skulle våra gator vara en plats för människor att ligga och dö på. Dessutom är det väl en ganska vanlig tanke bland många att dom inte vill se en människa dö bara för att denne inte hade tillräckligt med pengar för att finansiera sin sjukvård.

2010-08-19 @ 21:42:58
Postat av: Robert Rönngren

Det kan vara intressant att påpeka för de som tycker så att de flesta faktiskt tycker som dem. Vi vill inte se människor, som av någon anledning inte kan försörja sig, råka illa ut. Just därför kommer det inte ske då ett fritt samhälle skulle ha enormt mycket mer resurser att spendera på frivillig välgörenhet. Innan "välfärdsstaten" kom till så fanns det stora välgörenhets- och utbildningsorganisationer som finansierades frivilligt. Dessa skulle i ett samhälle som var rikare än det på 1800-talet vara ännu mycket större. Sen skulle det dessutom finnas jobb åt alla som kunde jobba.

2010-08-19 @ 23:02:22
URL: http://libertarianism.blogg.se/index.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0