Privatisera Mera!

Det många i vårt avlånga land som inte förstår sig på ekonomi, inklusive de flesta av våra politiker. Detta kan ha ödesdigra konsekvenser för hur samhället fungerar. Det vanligaste missförståndet jag hör och ser är att vissa branscher inte bör gå med vinst. En person som påstår detta har med det uttalandet visat en total oförståelse för hur en marknadsekonomi fungerar. Jag kommer här försöka att förklara på vilket sätt ett mostånd mot vinst är förvirrat och felaktigt.

 

Vi kan börja med att konstatera att alternativet till en fri marknadseknomi (eller kapitalism, som det också kan kallas) är socialism, som jag här definierar som ett statligt ägande av produktionsmedlen (ja, det finns säkert en del som skulle vilja definiera det på annat sätt). Det är dessa två system vi idag har att välja mellan. Marknadsekonomi karakteriseras av ett privat ägande av produktionsmedlen, där allokeringen av resurser styrs av vissa signaler om vad som är lönsamt.

 

Vinst, förlust och ett fritt prissystem är nämligen inget annat än signaler. Signaler som visar på det bästa sättet att allokera resurser för att konsumenterna (vi vanliga människor) ska få det de vill ha. Vinst, förlust och priser är inte trick som kapitalister med höga hattar och vita mustascher (och en säck med dollartecken på över ryggen?) använder för att suga ut oss andra, vilket många förvirrade socialister från alla partier verkar tro.

 

Om vi konsumenter vill ha något, säg mobiltelefoner, så kommer priserna på mobiltelefoner gå upp eftersom vi är beredda att betala mer för något vi verkligen vill ha (efterfrågan ökar alltså). Detta gör att vinsterna blir högre för mobiltelefontillverkare, vilket i sin tur leder till att fler företag börjar tillverka mobiltelefoner. Den ökade konkurrensen leder då till att mobiltelefontillverkningen blir mer och mer effektiv samtidigt som vinsterna i branschen avtar tills de är så låga att branschens expansion minskar eller avstannar. Se där, så enkelt det var att allokera resurser till något många vill ha – helt utan statlig inblandning eller planering. Utan fria priser, vinst och förlust (alltså socialism) hade detta inte fungerat eller fungerat mycket sämre.  Det finns idag inget annat system än kapitalismen som kan allokera resurser på ett sånt här effektivt sätt.

 

Under alternativet, socialism, så finns det inga priser och inget sätt att veta hur resurser ska allokeras. Det finns heller inga kapitalister som kan ta risker och på visnt och förlust starta upp nya industrier som tillverkar det folk vill ha. Resultatet blir innefektivitet och kaos, som i Sovjet eller inom vissa socialiserade områden i Sverige (till exempel sjukvården).

 

Vinst och förlust är också det enda sättet att effektivt rensa ut gamla industrier och gammal teknologi, då vinst signalerar om effektivitet och att företaget tillfredsställer människors behov. Ett företag som går med vinst gör detta för att människor (eller andra företag) köper företagets produkter samt för att det tillverkar dessa produkter på ett bra och effektivt sätt. Utan vinst och förlust finns inte dessa signaler och tillverkningen blir innefektiv och inte alls anpassad till kundernas (alltså vi vanligt folks) behov. Ett företag som tillverkar skrivmaskiner idag skulle obönhörligen gå med förlust och därför försvinna, då vi alla använder datorer istället. Under alternativet, socialism, finns inte förlustsignalen och gamla föråldrade industrier finns kvar.

 

Argumentet att ett vinstsyfte med en verksamhet skulle göra att en massa pengar tas ut ur verksamheten för att de giriga kapitalisterna ska bli rika håller inte heller. Det mesta av vinsten återinvesteras i verksamheten i syfte att göra den bättre, eftersom detta ger ännu högre vinster längre fram. Om pengar kan tas ut ur verksamheten och vissa människor blir rika på detta så är dessutom ingen skada skedd, dessa människor kommer att handla för dessa pengar, vilket ger inkomster för andra industrier vilket ger arbetstillfällen och pengar till de som arbetar i dessa industrier och så vidare. Ingen tjänar på socialism, då det leder till ineffektivitet. Kapitalism är nämligen ett fantastiskt system, där människor i sin strävan att få det bättre också gör tillvaron bättre för alla andra genom att skapa eftertraktade produkter och massor med arbetstillfällen.

 

Sluta se på vinst, förlust och priser med misstänksamhet. De är inget annat än signaler för vad som behövs göras. Privatisera mera, så får vi se ett effektivare samhälle där alla får det bättre i snabbast möjliga takt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0