EU?

Kan man som libertarian vara för EU? EU är ett gigantiskt, byråkratiskt och anti-frihetligt mastodontbygge. Att som libertarian, eller äkta liberal (alltså inte folkpartist), vara för EU är för mig fullkomligt bisarrt. Vad som istället bör eftersträvas är fler, mindre, stater. Detta kan skapa en viss mellanstatlig konkurrens och, om vi har tur, ett gäng frihetliga oaser dit de omkringliggande frihetsvännerna kan flytta. Låt oss vara uppriktiga, de flesta politiker är inte de mest ärliga eller rakryggade människor. Ju större staten är, desto längre är politikerna från folket. Ju längre från folket de är, desto svårare är det att ställa dem till svars. Detta gör att det i praktiken är omöjligt att en god människa kommer till makten i ett riktigt stort land. Ta USA som exempel, där inte en vettig president har existerat sen Jefferson. Du kan stöta på dina lokala kommunpolitiker på stan och skälla ut dem om de inte sköter sig, du kan inte göra det med Reinfeldt eller Barack "antikrist" Obama (eller George W "sämsta presidenten nånsin" Bush).

Kommentarer
Postat av: PEZ

What he said.

2010-08-30 @ 17:15:14
URL: http://ifrihet.wordpress.com/
Postat av: snd

Att EU har luckrat upp gränserna innom för människor och kapital må stämma överens med en liberal grundsyn (det kan vara därför många "liberaler' i riksdagspartierna förespråkar EU), MEN att sen EU skärper gränserna utåt med protektionism och annat djävulskap motverkar helt principerna om rörlighet.

Att försöka bekämpa problem som orsakats av statismen i första hand med en extra stat är motsägelsefullt och är en kamp i uppförsbacke.

2010-08-30 @ 19:14:00
Postat av: Robert Rönngren

Ja, det bästa vore om Sverige gick ur EU och sen öppnade gränserna för frihandel helt som ett föredöme för andra länder. Detta skulle då gärna få kombineras kraftiga inhemska liberaliseringar. Inte för att detta skulle hända men ändå :)

2010-08-30 @ 19:45:52
URL: http://libertarianism.blogg.se/index.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0