Felslut i synen på företagande

Många, inklusive borgerliga politiker, verkar se på företagande som en ren inkomstkälla för välfärdsstaten. De pratar ofta om att vi måste stimulera företagande då detta skapar resurser som sedan staten kan få en del av genom beskattning. De har då totalt missförstått allting.

Företagare gör redan så mycket de kan för sina medmänniskor genom att driva företaget på ett sätt som gör att det går med vinst. I en marknadsekonomi tjänar man nämligen pengar på att så effektivt man kan producera varor och tjänster som folk vill ha, att företaget går med vinst är ett tecken på detta (se "Privatisera Mera!"). Människors vilja att klättra på samhällsstegen (i detta fall genom att bli rika) gör under frihet, alltså kapitalism, att de tjänar sina medmänniskor samtidigt. Under motsatsen, socialism, klättrar man istället på samhällsstegen genom att bli politiskt aktiv i ett parti eller en intresseorganisation. De som är ambitiösa blir då oändligt mycket mindre produktiva då resurser aldrig allokeras effektivt under socialism.

Det som händer när ett företag beskattas är att företaget får mindre resurser att återinvestera i företaget och därmed producera det vi vill ha ännu bättre. Den så kallade "välfärdsstaten" får mer resurser, som allokeras ineffektivt, medan vi konsumenter får det sämre då alla företag blir mer resurssvaga.

Sluta se på företag som mjölkkor eller sätt för giriga kapitalister att tjäna pengar på vår bekostnad. Företag tjänar dessa pengar genom att tjäna oss, inte genom att suga ut oss. Utsugningen står våra politiker för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0