Frihetliga begrepp och inriktningar

Jag tänkte här kortfattat presentera olika begrepp som används i diskussioner och texter med och av libertarianer och andra som diskuterar frihet och kapitalism.

Libertarianism

I ordet libertarianism ingår det flera olika inriktningar och idéer men det de har gemensamt är principerna kring självägande och icke-aggression. Självägande betyder att varje individ har en total rätt att göra vad hon vill med sin egen kropp och principen om icke-aggression betyder att ingen annan har rätt att kränka någon annans rättigheter (oavsett om konsekvenserna av kränkningen blir positiva för någon annan). Libertariansimen innehåller sedan några underkategorier:

Minarkism

Minarkism är idén att statens enda legitima funktioner är att sköta inre och yttre försvar, alltså polis, rättsväsende och militär. Detta kallas för en nattväktarstat och man brukar säga att staten ska ha ett monopol på våldsutövandet. Allt annat måste staten lämna ifred. Några kända minarkister är Robert Nozick och i Sverige Johan Norberg.

Anarkokapitalism

En anarkokaptialistisk libertarian anser att staten inte är legitim alls, den får alltså inte ens sköta nattväktarfunktioerna utan måste avskaffas helt. Försvaret av rättigheterna måste istället skötas frivilligt. Några kända anarkokapitalister är Murray Rothbard, David Friedman och Hans Hoppe.

Gemensamt för de ovanstående libertarianska inriktningarna är att de utöver självägandet och icke-aggressionsprincipen anser att individen även har en rätt till privat egendom, vilket skiljer dem från:

Vänsterlibertarianism

Vänsterlibertarianer håller med om självägandet och icke-aggressionen men anser att naturresurser och liknande inte får ägas privat. Samhället ska snarare byggas upp av kooperativ och kollektiv. Vänsterlibertarianism är inget jag diskuterar här på bloggen. En känd vänsterlibertarian är Noam Chomsky.

Liberalism

Liberalism är ett brett begrepp, men alla har gemensamt att de åtminstone i retoriken talar om individens frihet och rättigheter. Liberalism kan delas upp i flera begrepp:

Klassisk liberalism

Klassisk liberalism står nära, och överlappar i det mesta, minarkismen. Ordet "klassisk" står här för en tillbakagång till 1800-talets liberalism med dess förespråkande för en minimal stat och en fri marknadsekonomi. Klassiska liberaler tycker att marknadsekonomin är det främsta systemet för att skapa välstånd och ett fungerande samhälle, vilket en libertarian inte måste tycka för att kalla sig för libertarian (även om nästan alla libertarianer tycker så). En libertarian kan vara neutral till hur samhället organiseras så länge det görs frivilligt.

Nyliberalism

Nyliberalism är samma sak som klassisk liberalism, där ordet "ny" står för ett återupplivande av den klassiska liberalismen. Det är dock nästan ingen som kallar sig för nyliberal idag eftersom ordet av vänstern har börjat användas som ett slagord för allt de ogillar.

Socialliberalism

Socialliberalism är an blandning av liberalismens försvar för marknadsekonomin och individen samt socialismens omfördelningspolitik, där man anser att staten har rätt att beskatta individen för att betala för saker som skola och sjukvård. Socialliberalismen kan sägas vara det som segrat i dagens moderna demokratier, alla partier i sveriges riksdag förrutom möjligtvis vänstern kan anses vara socialliberala idag (med lite olika inriktning). Den mest ända socialliberalen kan anses vara John Stuart Mill och i mer modern tid John Rawls.

Liberalkonservatism/paleolibertarianism

Paleolibertarianism är en libertarianism där förespråkarna har värdekonservativa värderingar privat och där de anser att ett fritt samhälle måste vara ett tämligen konservativt sådant. Kända paleolibertarianer är Hans Hoppe och Lew Rockwell.

Objektivism

Objektivismen är en filosofi som utvecklats av författarinnan Ayn Rand, bland annat i hennes bästsäljande romaner The Fountainhead ("Urkällan") och Atlas Shrugged ("Och Världen Skälvde"). Objektivismen är en filosofi som innefattar allt från metafysik till epistemologi och etik. Den är idag ganska marginell och har inte en framträdande plats bland filosoferna på universiteten (vilket inte behöver betyda att den är felaktigt uppbyggt, naturligtvis). Rand har haft ett mycket stort inflytande på libertarianismen och den moderna liberalismen, men hon har också utstått mycket kritik från bland annat Robert Nozick. Värt att nämna kan vara att objektivister har en tendens att vara väldigt sekteristiska och det finns till och med ett uttryck som heter "randroid", för att beskriva fanatiska objektivister.

Kommentarer
Postat av: Jan-Erik

Jag urskiljer bara tre inriktningar av "liberalism": 1. Minarkism (många synonymer, där mest objektivismen avviker med sitt stöd för IP), 2. socialliberalism och 3. konservatism. Är denna enklare uppdelning på tre (fyra) inrikningar vettig?

2010-10-06 @ 13:10:24
Postat av: Robert Rönngren

Njae, jag håller inte riktigt med här. Dock ska man väl komma ihåg att en sån här indelning aldrig blir perfekt, utan bara kan fungera som en slags grovhuggen guide.Konservatism är inte liberalism. Detta kan inte upprepas tillräckligt mycket. Konservatism som politisk ideologi står långt från liberalismen. Det finns liberaler som på ett personligt plan är konservativa i sina värderingar, men det är en annan sak. Paleolibertarianer har samma politiska åsikter som andra libertarianer, bara en annan vision om hur ett fritt samhälle skulle se ut.Sen stämmer det att objektivismen är minarkistisk, men jag valde att skriva om den ändå eftersom det rör som om en helt egen filosofi vars förespråkare medvetet tar avstånd sig från libertarianismen. På samma sätt är nyliberalism och klassisk liberalism minarkistiska allt som oftast, jag beskriver dem därför att de orden används så att folk förstår vad som menas med dem.

2010-10-06 @ 13:33:03
URL: http://libertarianism.blogg.se/index.html
Postat av: jtnbnz

http://citizenship-test-canada.tk/10/and-additionally-providing-mindfully-examined-through-direction-will-be-carried-out-fruitfully/

http://human-rights-definition.tk/compel-family-and-friends

http://membership-definition.tk/10/look-into-including-a-share-of-these-levels-for-the-investment-decision-finance

http://student-loans-canada.tk/08/class-along-with-office-environment-materials/

http://2011-heart-diagram.tk/and-the-time-a-little-bit-of-finished-this-past-year

http://human-right-watch.tk/on-the-flip-side

http://protest-signs.tk/who-may-make-all-of-them

http://the-human-body-diagram.tk/for-those-who-have-a-fellow-worker-so

http://corruption-in-africa.tk/only-just-get-documented-with-the-help-of-the-nearby-real-estate-professionals

http://ronan-tynan.tk/but-if-you-need-to-get-observed

2011-08-13 @ 09:51:53
URL: http://google.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0